/
Litteratur /
Politik /
Mannen Utan Ansikte
Jag har läst boken The Man Without A Face, The Unlikely Rise Of Vladimir Putin av Masha Gessen en känd rysk journalist och Putinkritiker. Titeln är ganska talande då den bemärker att Putins framgångar under 90-talet är osannolika och förvånade. En man som den ryska politiska eliten visste mycket lite om men som de valde att efterträda Boris Jeltsin när han avgick som president. I boken beskrivs Putin som, Ung stingslig ligist. Missnöjd KGB agent. Lojal vice borgmästare. Okänd premiärminister. Auktoritär och korrupt president. En man med storhetsvansinne.
Boken är inte kronologiskt uppbygd. I det första kapitlet befinner vi oss i Moskva, 31 december 1999, minuter innan tolvslaget. Det ryska folket, familjer och vänner har tagit en kort paus ifrån firandet och sitter nu tillsammans framför sina kompakta TV apparater i väntan på det traditionella talet ifrån presidenten. Men det är inte president Jeltsin som träder fram i de kompakta TV lådorna utan en okarismatisk fyrtiotreårig Vladimir Putin som meddelar det ryska folket att Boris Jeltsin denna kväll avgår som Rysslands President och att han själv kommer att tillträda presidentposten i de tre månader innan det att ett nyval sker.
I boken finns det två typer av kapitel. Den ena typen av kapitel fokuserar på att försöka förklara personen Putin och var han kommer ifrån. Den unga ligisten med ett hett temperament som besvarade problem med svingande nävar. En pojke med stora drömmar om en framtid som KGB agent men som i sina drömmars mål blir en deprimerad och uppgiven man. En som värderar lojalitet högt. En man utan ansikte som stiger fram ur skuggorna för att styra med järnhand. Den andra typen av kapitel handlar mer om konsekvenserna Putinregimens åtgärder har för rika företagare och kritiska journalister. Ett land där kritiker av regimen misshandlas, fängslas och mördas. En framväxande nationalistisk retorik som pekar finger mot landsförräderi. En retorik där fienden är väst. Boken förmedlar hur ett Ryssland som under 90-talet efter Sovjetunionens fall var påväg mot ett mer liberalt samhälle med stannade upp och vände tillbaka. Ett Ryssland som hamnade i en ekonomisk kris. En kris som fick en stor del av folket, ett folk som aldrig levt i ett liberalt och demokratisk samhälle att vända ryggen till dessa okända och oförståeliga begrepp och istället rikta näsan mot ett alternativ som inte erbjuder dessa saker men som erbjuder en trygghet och som försäkrar att födan finns på bordet. Boken beskriver dagens Ryssland. Ett land där regimen styr allt. En regim som styrs av en man. En man som är döpt i KGB värderingar. En man med storhetsvansinne.
Jag citerar Stig Fredrikson som i bokens förord skriver följande, "efter läsningen kan i varje fall ingen säga ‘vi visste inget.’"